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September 14, 2001 (Reissued September 14, 2006) 
Pennsylvania Inheritance Tax Ruling 

No. INH-01-008 
Appeal 

ISSUE

May this Office strike the Department’s Board of Appeals’ assessment of additional tax when 
the Board sustained such assessment and the Estate did not file an appeal within the 
statute of limitations? 

CONCLUSION 

This Office cannot strike the Department’s Board of Appeals assessment of additional tax 
when the Board sustained such assessment and the Estate did not file an appeal within the 
statute of limitations. 

FACTS

Prior to her death, decedent and her husband settled a trust document which became 
irrevocable at her death.  Her husband was named trustee of such trust.  On January 11, 
1999, the Department changed decedent’s inheritance tax return as reported, finding that 
the trust assets passed to decedent’s spouse for his lifetime, with the remainder passing to 
their children.  Additional inheritance tax was assessed and the tax due paid.  On December 
5, 2000, the Estate filed a protest of the assessment.  The Estate appealed the 
Department’s denial of that protest with the Department’s Board of Appeals. The Board 
denied the protest, as it was not timely filed.  The Estate did not file a timely appeal of the 
Board’s decision with the Orphans’ Court. 

DISCUSSION

The Pennsylvania Inheritance and Estate Tax Act requires that any party not satisfied with 
the Board’s decision upon a protest must appeal to the Court within sixty days after receipt 
of the Board’s decision. 72 P.S. § 9188(a).  As the Estate failed to timely appeal the Board’s 
decision, it is without recourse at this time.  Although the letter you prepared is not a formal 
appeal to the court, even if it was, this Office has no authority to act outside the scope of 
the Act and consider the merits of any appeal filed beyond the statue of limitations.  
Therefore, this Office cannot now strike the Department’s assessment of tax. 

Furthermore, the Act only subjects a date of death transfer of a decedent’s property to tax.  
72 P.S. § 9107.  As the Department determined that the assets owned by decedent and 
transferred to the subject trust were transferred by decedent to her husband as a life tenant 
only, at his death his ownership in those assets will end.  Therefore, they cannot be 
transferred by him at his death.  At his death none of the property which decedent 
transferred into the trust at her death will be transferred by her husband, and no 
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inheritance tax will be imposed upon their subsequent passage to their children, as 
remaindermen to decedent’s transfer. 


