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September 18, 2001 (Reissued September 18, 2006) 
Pennsylvania Inheritance Tax Ruling 

No. INH-01-009 
Real Property 

ISSUE

In what capacity do a husband and wife own real property when the deed identifies them as 
husband and wife?      

CONCLUSION

When the deed identifies them as husband and wife, a married couple own their share of 
real property as a marital unit.  

FACTS

The deed to the real property at issue provides that the property was transferred to 
an Individual, his brother and the brother's wife as joint tenants with the right of 
survivorship.    

DISCUSSION

Pursuant to Pennsylvania case law, when real estate is titled in the names of an individual 
along with two people, with the indication that the couple are husband and wife, one half of 
the property is owned by the marital entity, and one half by the individual.  Wright Estate, 8 
Fiduc. Rep. 2d 23 (O.C. Div. Montg. 1987).  Therefore, decedent and her husband together 
owned one half of the real property in question, and the third party owned one half. Upon 
decedent’s death, her interest in the real property passed to her husband alone, by 
operation of law.  Inheritance tax is not due on that transfer of her undivided ownership of 
one half of the property.  72 P.S. §§ 9106, 9108(b). 


