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Pennsylvania Personal Income Tax

No. PIT-06-001
Charitable Trusts

ISSUE

Is Taxpayer a charitable trust; and if so, is Taxpayer required to file Pennsylvania Fiduciary 
Income Tax returns?    

CONCLUSION

Because Taxpayer’s distributions are exclusively made for the benefit of individuals who are 
victims of polio or cancer, Taxpayer is a charitable trust and is not required to file 
Pennsylvania Fiduciary Income Tax returns.    

FACTS

Taxpayer was created in the 1960s from an estate distribution for the purpose of providing 
assistance to financially needy polio victims.  Since the number of polio victims is small, 
Taxpayer’s trustees believe that the decedent also intended to provide assistance to those 
in what is described as the “second category of bequests, i.e. cancer victims who are 
financially needy and residents of XYZ borough.”  Thus, the Taxpayer’s trustees review 
applications for financial assistance and are authorized to award benefits only to victims of 
the specified diseases or the victim’s estate; and no benefits are granted to other members 
of the victim’s family.  The amount of any grant is determined by the liability or potential 
liability of the victim considering the medical history, recommendations of the attending 
physician, assets and income of the victim and other sources of aid available. 

In 1997, Taxpayer requested a ruling that would permit it to cease filing Pennsylvania 
fiduciary returns.  After reviewing Taxpayer’s Board Resolutions, By-Laws, grant application, 
and a copy of its Internal Revenue Service letter, the Department issued Taxpayer a letter 
ruling which concluded that Taxpayer is not required to file because it qualifies as a 
charitable trust.

Taxpayer states that it has not amended its Board Resolutions or By-Laws.  Additionally, 
Taxpayer asserts that it continues to use the same grant application to award benefits and 
that its filing status with the Internal Revenue Service remains the same, i.e. it continues to 
be an exempt entity under Section 501(c)(3) of the Internal Revenue Code.   

DISCUSSION

The Tax Reform Code of 1971 (the Code) provides that the term “resident trust” shall not 
include charitable trusts or pension or profit sharing trusts.  72 P.S. § 7301(s).  The Code 
defines a charitable trust as “a trust operated exclusively for religious, charitable, scientific, 
literary or educational purposes.”  72 P.S. 7301(c.1).  The Pennsylvania Supreme Court has 
stated that the word ‘charitable’ in a legal sense includes every gift for a general public use 
which is for the benefit of an indefinite number of persons and is designed to benefit those 
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persons from an educational, religious, moral, physical, or social standpoint.  Hospital 
Utilization Project v. Commonwealth, 507 Pa. 1, 487 A.2d 1306 (1985). 

Moreover, in Phoebe W. Hass Charitable Trust A, 409 A.2d 27  (Pa. 1979), the Pennsylvania 
Supreme Court addressed the issue of whether a trust created by deed was a charitable 
trust and stated that for a trust to qualify for personal income tax exemption, its earnings 
cannot inure in whole or in part to the benefit of any private individual.  Thus, since 
Taxpayer’s Resolution and By-Laws support the conclusion that its income inures to a 
charitable purpose because Taxpayer’s trustees are authorized to award benefits only to 
victims of the specified diseases or to the victims’ estates and no benefits are granted to 
other family members of the victims, Taxpayer is a charitable trust for Pennsylvania 
Personal Income Tax purposes.  Consequently, it is not required to file a Pennsylvania 
Fiduciary Income Tax return (PA-41). 


