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April 12, 2006
Pennsylvania Personal Income Tax

No. PIT-06-005
Health Savings Accounts; Withholding

ISSUES

1. If Employer makes contributions to a health savings account for an employee, is 
Taxpayer required to report the compensation as income and withhold Pennsylvania 
Personal Income Tax? 

2. If Employer’s federally qualified cafeteria plan includes a health savings account as one of 
its qualified benefits, is Employer required to report the contributions that an 
employee elects to be contributed to the account as compensation and withhold tax on the 
contributions?

3. Is Employer required to withhold Pennsylvania Personal Income Tax from the 
contributions that an employee makes to a health savings account? 

CONCLUSIONS

1. No.  Payments made by Employer for a nondiscriminatory health plan are excluded from 
compensation and therefore not subject to withholding tax.   

2. No.  Payments that an employee directs to be made under the cafeteria plan to a health 
savings account maintained as a qualified benefit of an employer’s cafeteria plan are 
excluded from compensation and therefore not subject to withholding tax.  

3. Yes. The Health Savings Account Act provides no exemption for employee contributions 
made to a health savings account. 

FACTS

The Health Savings Account Act[1] (the HSA Act) was signed by the Governor on July 14, 
2005, and applies to tax years beginning after December 31, 2004.  In contrast to the 
Medical Care Savings Account Act,[2] which contains a tax exemption for contributions 
made to a medical care savings account, the final version of House Bill 107 did not contain 
the paragraph, which provided a tax exemption for employer and employee 
contributions.[3]

DISCUSSION

Although the HSA Act[4] contains no tax exemption for contributions made to a health 
savings account (an HSA), the Tax Reform Code of 1971 (the Code) excludes employer 
payments that are made to provide hospitalization, sickness, disability or death benefits, 
supplemental unemployment benefits or strike benefits for employees.[5]  Regulation 
Section 101.6 provides specifically that compensation does not include payments made by 
an employer for a nondiscriminatory health, accident or death plan.[6]  Therefore, since 
distributions from an HSA are exempt from tax only when the employee uses them for 
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qualified medical expenses, contributions that are made by an employer to an employee’s 
HSA are excluded from compensation and are not subject to withholding. 

The Code also excludes payments made for hospitalization, sickness, disability or 
death benefits when the benefits are obtained through a cafeteria plan qualifying 
under Section 125 of the Internal Revenue Code.[7] Thus, Regulation 101.6 explains 
that an employee’s elective contributions which are used to obtain health, accident 
or death benefits through the employer’s cafeteria plan are excluded from an 
employee’s compensation.[8]  Consequently, since an employer is permitted to 
include an HSA in its cafeteria plan and HSA distributions are only exempt when used 
for qualified medical expenses,[9] contributions to an HSA are excluded from 
compensation and are not subject to withholding when they are made through the 
employer’s cafeteria plan.  All other contributions made by the employee to an HSA 
are included in compensation and are subject to withholding tax.   

[1] 72 P.S. §§ 3402b.1 – 3402b.6. Act 48 of 2005. (HB 107; PN 2567). 
[2] 72 P.S. §§ 3402a.1 – 3402a.4.
[3] The following language was deleted from the final version of the House Bill:  Any
     contribution to a health savings account by an account beneficiary or the employer of that 
     account beneficiary that conforms to section 223(a) and (b) of the Internal Revenue Code 
     of 1986 (Public Law 99-514, 26 U.S.C. § 223(a) and (b)).
[4] 72 P.S. §§ 3402b.1 – 3402b.6.  
[5] 72 P.S. § 7301(d). 
[6] 61 Pa. Code § 101.6(c)(6).
[7] 72 P.S. § 7301(d).
[8] 61 Pa. Code § 101.6(c)(6).
[9] I.R.C. §§ 125(f); 106(d).


