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June 27, 2006
Pennsylvania Personal Income Tax

No. PIT-06-010
Compensation; Employer-Provided Vehicle

ISSUE

Is the fair market value of a vehicle that an Employer leases and provides to its employee 
includible in the employee’s “state wages” that are reported to the Commonwealth of 
Pennsylvania?  

CONCLUSION

No.  Since the statutory definition of compensation excludes an employee’s personal use of 
a vehicle that is owned or leased by the employer, the fair market value of the car should 
not be included in the “state wages” reported on the employee’s W-2.   

FACTS

Employer leases vehicles and provides these vehicles to its employees.  Since it assumes no 
responsibility for its employees properly reporting their business versus personal use of the 
vehicles, it includes the fair market value of the leased vehicle in the wages it reports for 
federal income tax purposes.  Recently, one of its employees who is a Pennsylvania resident 
questioned whether Employer should include the fair market value of the vehicle in the 
“state wages” that Employer reports to the Commonwealth of Pennsylvania.   

DISCUSSION

Section 301 of the Tax Reform Code of 1971 states that compensation does not include the 
“personal use of an employer’s owned or leased property or employer-provided services.”
72 P.S. § 7301(d)(x).  Thus, the value of a vehicle that is leased by the Employer and 
provided to its employee should not be included in the wages that the Employer reports to 
the Commonwealth of Pennsylvania because both the employee’s business use and personal 
use are nontaxable.  Additionally, since the employee’s compensation does not include the 
value of the vehicle, Employer has no withholding requirements related to the value of the 
vehicle that it leases and provides to its Pennsylvania employees.  


