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       June 7, 2007
Pennsylvania Realty Transfer Tax

No. RTT-07-004
Confirmatory/Correctional Deed

ISSUE:

Where ownership of two parcels of real estate has been held by former and current owners 
of a Pennsylvania general partnership and such ownership has been evidenced by recorded 
deeds for a period of approximately 30 years, can the owners change the record ownership 
of the real estate to that of the general partnership by filing a deed from the owners, as 
grantors, to the Pennsylvania general partnership, as grantee; and if so, will such deed be 
excluded from the imposition for Pennsylvania Realty Transfer Tax as a corrective deed? 

CONCLUSION:

Despite the intent of parties involved, the former and current owners of the general 
partnership have been the actual owners of the two parcels of real estate.  Therefore, any 
deed from the owners to the general partnership will result in the actual transfer of title to 
and ownership of the two parcels of real estate.  Any such deed will not be considered a 
corrective deed and will be subject to Pennsylvania Realty Transfer tax. 

FACTS:

In 1978, (“Corporation A”) conveyed by deed a parcel of real estate (“Parcel #1”) to 
(“Taxpayer A”), (“Taxpayer B”) and (“Taxpayer C”), as tenants in common, in fee. 
 Taxpayers have stated that Pennsylvania Realty Transfer Tax was not paid on that 
conveyance based upon the realty transfer tax exclusion for a transfer by a corporation to 
its shareholders, in the same proportion as the shareholders' interests in the corporation.  
See 72 P.S. § 8102-C.3(13). For purposes of this letter, it is assumed that Taxpayers A, B 
and C were the sole and equal shareholders of Corporation A. 

Also in 1978, (“Corporation B”) conveyed by deed a second parcel of real estate (“Parcel 
#2”) to Taxpayer A, B and C, as tenants in common, in fee.  Again, Taxpayers have stated 
that Pennsylvania Realty Transfer Tax was not paid on that conveyance based upon the 
realty transfer tax exclusion for a transfer by a corporation to its shareholders, in the same 
proportion as the shareholders' interests in the corporation.  See 72 P.S. § 8102-C.3(13). 
For purposes of this letter, it is assumed that Taxpayer A, B and C were the sole and equal 
shareholders of Corporation B. 

In 1993, over 15 years after the 1978 transactions referenced above, Taxpayer A, B and C 
entered into a formal written Partnership Agreement and Addendum under the name 
(“Partnership”) for the purpose of operating Parcel #1 and 2 (and other parcels).  A 
fictitious name registration was filed with the Commonwealth of Pennsylvania in 1994, 
under the name of the Partnership. 

In 1998, pursuant to an Agreement of Sale and Assignments of Partnership Interests, 
Taxpayer C sold and assigned his 1/3 partnership interest in the Partnership to Taxpayer A 
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and B so that each owned a 50% interest in the Partnership.  Deeds for Parcel #1 and 2 
were executed and delivered from Taxpayer A, B and C to Taxpayer A and B, as tenants in 
common.

In 1999, Taxpayer A assigned and transferred his 50% interest in the Partnership to himself 
and his spouse. Deeds for Parcel #1 and 2 were executed and recorded to effectuate a 
commensurate change in ownership of Parcel #1 and 2 with the change in the Partnership 
interest. 

Also in 1999, Taxpayer A and his spouse, together, and Taxpayer B each assigned their 
50% Partnership interest to (“FLP #1”) and (“FLP #2”), respectively.  On the same day, 
Taxpayer A and his spouse and Taxpayer B each separately executed a deed conveying their 
respective ownership interest in Parcel #1 and 2 to FLP #1 and FLP #2 in order to 
effectuate a commensurate change in ownership of Parcel #1 and 2 with the change in the 
Partnership interest.  Those two deeds were not recorded. 

Taxpayers assert that Parcel #1 and 2 have continuously been treated as Partnership 
property since 1978, and have been reported as such on Federal income tax returns. 

Taxpayers now desire to have ownership of Parcel # 1 and 2 in the name of the 
Partnership.  Therefore, Taxpayers propose to execute a deed from Taxpayer A and his 
spouse, Taxpayer B, FLP #1 and FLP #2, as grantors, to the Partnership, as grantee.  
Taxpayers suggest that the proposed deed is a non-taxable corrective deed. 

DISCUSSION:

Article XI-C of the Tax Reform Code provides that documents that effectuate or evidence 
the transfer of title to real estate are subject to tax absent a statutory exclusion.  72 P.S. 
§ 8102-C.  Documents that effectuate or evidence the transfer of title to real estate 
between business entities (corporations and associations) and their owners are specifically 
subject to tax under the Code.  72 P.S. § 8102-C.4. 

A document that is executed for no or nominal consideration and that merely corrects an 
error in a previously executed document without extending or limiting existing ownership to 
real estate is excluded from tax.  72 P.S. § 8102-C.3(4).  The Department’s regulation 
further explains this statutory exclusion as follows: 

§ 91.151. Correctional deed. 

 A deed made without consideration for the sole purpose of correcting an 
error in the description of the parties or of the premises conveyed is not 
taxable.  This exclusion only applies if:  

   (1)  The property interest in the correctional deed is identical to the 
property intended to pass with the original deed.  

   (2)  The parties treated the property interest described in the correctional 
deed as that of the grantee from the time of the original transaction.  
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   (3)  The parties have not treated the property interest described in the 
original deed as the property of the grantee from the time of the original 
transaction.

61 Pa. Code § 91.151. 

When the above criteria are satisfactorily demonstrated to the Department, the Department 
historically has allowed taxpayers to file non-taxable corrective deeds in situations where a 
business entity has entered into an agreement of sale and purchased real estate, but 
through a scrivener error, the deed of conveyance accidentally and erroneously shows the 
business entity owners as the grantees rather than the business entity itself.  However, in 
order for the corrective deed exclusion to be applicable, there must be evidence to 
demonstrate an actual scrivener error rather than an error of judgment.  If the evidence 
indicates that title to the real estate was purposefully conveyed to the owners of the 
business entity rather than to the business entity itself, the exclusion is not applicable.  The 
fact that the parties later discover or determine that it is not advantageous to have title in 
the name of the owners is irrelevant. 

The issue of real estate ownership can be particularly problematic in partnership situations. 
 Although real estate may be titled in the name of a partnership, Pennsylvania’s Partnership 
Code, 15 Pa.C.S. §§ 8101, et seq., permits an individual to contribute an interest in real 
estate to the use of a partnership in which he is a partner while still remaining the legal 
owner and titleholder to the real estate interest.[1]  Consequently, real estate can become 
“partnership property” for purposes of the Partnership Code even though actual ownership 
remains with the partners in their individual capacities.  For realty transfer tax purposes, the 
actual ownership of real estate is the dispositive factor. 

In this case, Corporation A and B conveyed Parcel #1 and 2 to Taxpayer A, B and C in their 
individual capacities as owners of the Corporations.  This is evidenced by the fact that the 
parties claimed a Realty Transfer Tax exclusion for transfers from a business entity to its 
owners.  72 P.S. § 8102-C.3(13).  There was no evidence to suggest that the Partnership 
was an owner of either Corporation.  Therefore, in 1978, actual ownership to Parcel #1 and 
2 passed to Taxpayer A, B and C in their individual capacities.  Despite the numerous 
transactions that have occurred since 1978, there is no evidence to suggest that the 
Partnership ever obtained actual ownership of the real estate.  The facts as supplied by 
Taxpayers indicate that there has been several deeds effectuating a change in the individual 
owners of the real estate, but there has not been a conveyance of title to the Partnership.  
Consequently, any deed from the former and current owners of the real estate to the 
Partnership will not be considered a corrective deed and will be a taxable document. 

[1] See 15 Pa.C.S. § 8313(c) that provides real estate may be held in the name of a partnership.  Compare 15 
Pa.C.S. § 8322 that provides partnership real estate may be titled in the name of the individual partners. 


