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Magnetic Resonance Imaging Equipment 
 

 
ISSUE 
 
Is the lease or sale of installed magnetic resonance imaging equipment (“MRI”) subject to 
sales tax? 
 
CONCLUSION 
 
An installed MRI is considered to remain tangible personal property and therefore, the lease 
or sale of an installed MRI is a taxable lease of tangible personal property. 
 
FACTS 
 
The Taxpayer, a nonexempt entity, plans to purchase an MRI from a manufacturer. Upon 
the purchase of the MRI by the Taxpayer, the Taxpayer will lease the MRI to an unrelated 
third party (“lessee”) under a Master Equipment Lease Agreement (“Lease Agreement”). 
The manufacturer will install the MRI at the lessee’s facility including connecting the MRI to 
existing power and plumbing lines at no extra charge to the Taxpayer or lessee. The Lease 
Agreement provides for monthly lease payments for a lease term of 60 months. 
 
DISCUSSION 
 
Private Letter Ruling SUT-04-021 held that the sale and installation of an MRI was a 
nontaxable construction contract. Since issuance of that letter, it has come to the attention 
of the Department of Revenue that almost all MRIs are leased. The fact that the leased 
MRIs are installed on real estate owned by someone other than the lessor indicates that the 
MRIs remain tangible personal property upon installation instead of becoming a permanent 
part of the real estate. In addition, lessors and installers of MRIs have indicated that MRIs 
are relatively portable and can be installed with relatively little time and effort. In fact, as 
the technology advances, MRIs are frequently uninstalled and new models are installed. 
The used MRIs are frequently reinstalled at the locations of other entities to which the MRIs 
are sold or leased. The seller/installer in this case, the manufacturer of the MRI, is a retail 
vendor and would normally be required to charge sales tax on the total sales price charged 
for the installed MRI. However, as the Taxpayer is leasing the MRI to the lessee, the 
Taxpayer may claim the resale exemption on the purchase of the MRI. The Taxpayer is 
required to submit an exemption certificate to the seller/installer. The Taxpayer is then 
required to collect sales tax on the lease of the MRI. 
The purchase of medicines and injectable dyes for use in an MRI operation is exempt from 
tax pursuant to 61 Pa. Code § 52.1(b)(1). The MRI film, as it is not consumed during use, 
does not qualify as a medical supply and is subject to Pennsylvania Sales and Use Tax. 


