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Pennsylvania Sales and Tax 

No. SUT-12-001 
Cloud Computing 

 
ISSUE 
 
What are the sales and use tax consequences of accessing taxable canned software on remote servers, 
also known as "cloud computing." 
 
CONCLUSION 
 
Accessing taxable canned software is taxable when the user is located in Pennsylvania. 
 
FACTS 
 
According to your letter, the terms, "cloud computing" and "digital content" refer to a variety of software 
products and services that use a server infrastructure and are accessed and used by end users using 
computer devices.  In the conduct of its business, Taxpayer uses cloud computing in two distinct ways.  
First, Taxpayer purchases and installs software on servers that can be accessed by Taxpayer's employees.  
Taxpayer's employees can access their office computers and can perform work-related tasks from remote 
locations, within and outside of Pennsylvania.  Taxpayer pays for the software and employees can access 
the software through the cloud free of charge.  Second, Taxpayer installs software on servers that can be 
accessed by Taxpayer's customers.  In order to access the software, Taxpayer's customers either pay a 
subscription fee to Taxpayer or pay Taxpayer on a per-use basis.  Both Taxpayer's employees and 
customers may collectively be referred to as "end users" of the licenses to use the software. 
 
DISCUSSION 
 
The Tax Reform Code of 1971 , as amended, provides for the imposition of a sales and use tax on the 
retail sale of tangible personal property and certain services.  72 P.S. § 7202 (a).  For sales and use tax 
purposes, the sale, including a license to use, canned computer software is subject to tax, even if 
delivered electronically.  See Dechert, LLP v. Commonwealth, 998 A.2d 575 (Pa. 2010); Graham 
Packaging Co. v. Commonwealth, 882 A.2d 1076 (Cmwlth. Ct. 2005).   
 
In light of recent case law and technological advances, the Department concludes that because computer 
software is tangible personal property, the charge for electronically accessing taxable software is taxable.  
In accessing taxable software the user is exercising a license to use the software, as well as control or 
power over the software, at the user’s location.    72 P.S. § 7201(o)(1).  
  
In the case of taxable canned software accessed remotely that is sold to Taxpayer's customers, Taxpayer 
is required to collect sales tax from customers when the user is located in Pennsylvania.  Likewise, in the 
case of Taxpayer's employees who use the taxable software purchased by Taxpayer, the software is 
subject to use tax in Pennsylvania when the software is used by employees in Pennsylvania.  If the billing 
address for canned software accessed remotely is a Pennsylvania address, then the presumption is that all 
users are located in the Commonwealth.  In order to rebut this presumption, the purchaser would need to 
complete an exemption certificate (REV-1220).  On Line No. 7 of the exemption certificate, the purchaser 
must state the percentage of users of the software who are located in Pennsylvania. 
 
The sale and use of software that otherwise would be subject to tax is not subject to sales tax if the end 
user of the software is located outside of the Commonwealth, even if the cloud server that hosts the 
software is located in Pennsylvania.  However, if the end user is located in Pennsylvania, tax is due 
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regardless of the location of the seller or server.  Finally, the resale exemption may be claimed on the 
purchase of software to be located in Pennsylvania when tax will be collected on the use of the software in 
Pennsylvania. 


