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ISSUE 
 
Is the federal excise tax, imposed upon vehicle sales pursuant to Section 4051 of the Internal Revenue 
Code (“IRC”), subject to Pennsylvania Sales Tax when separately stated on an invoice? 
 
CONCLUSION 
 
The federal excise tax, imposed upon vehicle sales pursuant to Section 4051 of the IRC, is not subject to 
Pennsylvania Sales Tax when separately stated on the invoice. 
 
FACTS 
 
Pursuant to Section 4051 of the IRC, a Federal excise tax is imposed upon the retail sale of automotive 
truck chassis’ and automotive truck bodies having a gross weight in excess of 33,000 pounds.  The tax is 
imposed upon retail sales of tractor trailers, semi-trailer chassis’ and truck bodies having a gross weight in 
excess of 26,000 pounds and truck tractors having a gross weight in excess of 19,500 pounds.  In 
addition, the tax is imposed on the installation of parts for such vehicles when installed within six months 
of the original date of purchase.  The tax is imposed upon the purchaser at the time of sale. 
 
DISCUSSION 
 
The Pennsylvania Tax Reform Code (“Code”) and Department Regulation impose sales tax upon separately 
stated Pennsylvania taxes paid by the purchaser at the time of purchase.  See 72 P.S.  
§ 7201(g) and 61 Pa. Code § 33.2(a)(4).  Concerning federal excise taxes, the regulations are less clear.  
Department regulation provides that the taxable purchase price of vehicles includes the “Federal Excise 
Tax, since it is not a tax at the retail level.” 61 Pa. Code § 31.44(a)(1).  However, there are several 
federal excise taxes imposed on vehicles and it is unclear to which tax this provision is referring.  The 
general purchase price regulation includes the following in the taxable purchase price: 
 

(6) Amounts representing costs to vendor.  Charges, whether or not separately stated, 
representing reimbursement to the vendor for expenses paid by the vendor, such as 
manufacturer’s excise tax, gross receipts tax, fuel adjustment charges, mercantile tax, insurance, 
meals, lodging, mileage or similar expenses.  (Emphasis added.)  

 
61 Pa. Code § 33.2. 
 
Reading these provisions together, it is clear that there is a difference between a federal excise tax 
imposed at the manufacturer’s level and a Federal excise tax imposed at the retail level.  The regulations 
imply that Federal excise taxes imposed at the manufacturer’s level are included in the taxable purchase 
price and federal excise taxes imposed at the retail level are not included in the taxable purchase price.  
Therefore, it is the opinion of this Office that separately stated federal excise taxes including the excise 
taxes imposed under Section 4051 of the IRC, imposed upon a purchaser of taxable tangible personal 
property are not subject to sales tax.  However, if the federal excise tax is not separately stated and 
identified on an invoice, but is included in the total purchase price paid by the purchaser, the amount of 
the federal excise tax so included in the single charge would be subject to sales tax. 


