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ISSUE:

Will the incorporation of an unincorporated association pursuant to Section 5331 of the
Pennsylvania Non-Profit Corporation Law of 1988 [1] (*"NPCL") result in the imposition of
Pennsylvania Realty Transfer Tax?

CONCLUSION:

The incorporation will not result in the imposition of Pennsylvania Realty Transfer Tax.
Further, any document that may be executed and/or recorded to confirm the association’s
existing ownership of real estate after the incorporation is exempt from tax.

FACTS:

Taxpayer is an unincorporated association exempt from federal income tax under Section
501(c)(3) of the Internal Revenue Code of 1986, as amended. Taxpayer asserts that as a
non-profit association, it does not have any owners, only a board of directors.

Taxpayer operates a boarding school.
Taxpayer owns several real estate assets located in the Commonwealth.[2]

Taxpayer intends to incorporate under Section 5331 of the NPCL. Taxpayer indicates that
the incorporation will cause all of Taxpayer’s real estate assets to vest by operation of law in
the incorporated entity. As such, Taxpayer’s representative asserts that “[n]o instruments
of conveyance will be required to effect the incorporation, and no document will be
recorded.” Taxpayer also asserts that the incorporated entity, like the association, will not
have any owners. It will only have a board of directors.

DISCUSSION:

Any document that effectuates or evidences the transfer of title to real estate located in the
Commonwealth is subject to Pennsylvania Realty Transfer Tax. 72 P.S. § 8102-C. A
document includes a deed, instrument or writing. 72 P.S. § 8101-C (definition of
“document.”) It also includes a document that evidences the conveyance of title to real
estate by operation of law, 61 Pa. Code § 91.171.

The Realty Transfer Tax Law requires the existence of a document for the imposition of tax.
Without a document, the requisite subject of the tax does not exist, and no tax can be
imposed.

Taxpayer’s representative asserts that no instruments of conveyance (i.e., documents) will
be required to effect Taxpayer’s incorporation, and no document will be recorded. This
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assertion may be somewhat overstated in that Taxpayer will have to file articles of
incorporation with the Department of State in order to effectuate the incorporation.
Nevertheless, it is the Department’s position that articles of incorporation are not the types
of taxable writings contemplated under the Realty Transfer Tax Law.

Nevertheless, it is assumed for purposes of this letter ruling that Taxpayer’s assertion is
accurate and no deed or other instrument of conveyance will be executed or recorded in
conjunction with Taxpayer’s incorporation. Because there will be no deed or other
document executed, there is no document upon which tax may be imposed.

Despite Taxpayer’s assertion that no documents will be executed in conjunction with the
incorporation, it is a relatively common practice to execute and record a deed to provide
evidence and public notice of the transfer of title to real estate by operation of law. Such
deeds can be filed to evidence the transfer of title to real estate by operation of law
following a corporate merger or to evidence the passing of a survivorship interest in jointly
held real estate. Because such documents evidence the transfer of title by operation of law,
the documents are taxable absent an applicable tax exemption.

In order to fully address the question presented, it is important to understand the Realty
Transfer Tax consequences associated with the execution of a deed to evidence the passage
of title to Taxpayer’s real estate by operation of law as a result of the incorporation should
Taxpayer decide to execute such a deed.

As stated above, a deed that evidences the passage of title to real estate by operation of
law is taxable absent an applicable tax exemption.

The Pennsylvania Commonwealth Court has described the incorporation of an
unincorporated association under Section 5331 of the NPCL as “merely a change in the
form” of the unincorporated association “rather than the creation of some new and distinct
entity.” Lower Allen Citizens Action Group, Inc. v. Lower Allen Township Zoning Hearing
Board, et al., 500 A.2d 1253, 1257 (Pa. Cmwlth. 1985).[3] As a result, following the
incorporation, the incorporated entity becomes “the legal successor-in-interest to the
[a]ssociation.” Id. at 1258.

Department regulations provide that a document that merely confirms an entity’s existing
real estate ownership following a conversion of the entity’s business form is exempt from
Realty Transfer Tax as long as the conversion conforms to certain criteria. 61 Pa. Code §§
91.152(b) and 91.193(b)(4). The requisite criteria are as follows:

(1) The entity holds title to the real estate at the time of the conversion as
opposed to its owners. An entity does not hold title to real estate if the
entity’s owners have merely made a capital contribution of the real estate to
the entity without the conveyance of title to the real estate.

(2) Without the making of any document:

(i) The entity is vested with all the same property, real, personal and
mixed, franchises and debts before and after the conversion.

(ii) The entity is subject to all the same obligations before and after the
conversion.

(iii) Liens upon the property of the entity before the conversion are not
impaired by the conversion.
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(iv) Any claim existing or action or proceeding pending by or against the
entity before the conversion may be prosecuted to judgment against the
entity after the conversion.

(3) The entity is not required to wind up its affairs or pay its liabilities and
distribute its assets either because there is no break in the continuity of its
existence or because its separate existence ceases with the conversion.

(4) Considering all the ownership interests in the entity prior to the
conversion, there is no change in proportionate ownership interests resulting
from the conversion. Notwithstanding the provisions of § 91.154 (relating to
documents involving corporations, partnerships, limited partnerships and
other associations), when determining if there is a change in proportionate
ownership interests, entities will not be considered to be entities separate
from their members, partners, stockholders or shareholders; and when
determining if there is a change in proportionate ownership interests resulting
from the change to a limited partnership, the interests of the limited partners
and general partners will both be considered.

(5) Title to real estate would not revert or be in any way impaired by
reason of the conversion.

61 Pa. Code § 91.152(b)(1)-(5).

Taxpayer has indicated that it owns the real estate assets that are at issue in the ruling.
Therefore, criteria #1 is satisfied.

Based upon the holding of the Commonwealth Court in the Lower Allen Twp. case,
Taxpayer’s incorporation under Section 5331 of the NPCL will merely effectuate a change in
form and the incorporated entity becomes the successor-in-interest to the association.
Therefore, criteria #2, 3 and 5 are satisfied.

Because the incorporated entity, like the association, will have a board of directors and no
owners, there will not be a change in the ownership structure. Therefore, criteria #4 is
satisfied.

Consequently, because all five criteria will be satisfied following Taxpayer’s incorporation,
any document that may be filed to evidence the passage of title to real estate as a result of
the incorporation will be considered a non-taxable confirmatory deed.

[1] The act of December 21, 1988 (P.L. 1444, No. 177).

[2] Taxpayer’s representative indicates that Taxpayer owns several real estate assets in its own name. Others are
held in trust by a Trustee (a Pennsylvania corporation) for Taxpayer. This letter ruling applies to the real estate
that Taxpayer holds in its own name and not the real estate held in trust.

[3] In Lower Allen, the Commonwealth Court was interpreting Section 7341 of the Nonprofit Corporation Law of
1972, the act of November 15, 1972 (P.L. 1063, No. 271). That law was amended in 1988 by the NPCL, and
Section 7341 was renumbered as 5331 of the NPCL.
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