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Pennsylvania Personal Income Tax

No. PIT-06-009
Distributions from Nonqualified

Deferred Compensation Plan

ISSUE

Are distributions from a nonqualified deferred compensation plan that are attributable to 
elective deferrals subject to Pennsylvania Personal Income Tax and employer withholding at 
the time the deferrals are distributed? 

CONCLUSION

Distributions from a nonqualified deferred compensation plan that are attributable to 
elective deferrals are subject to Pennsylvania Personal Income Tax.  However, distributions 
that are attributable to previously taxed elective deferrals are not subject to Pennsylvania 
Personal Income Tax or employer withholding at the time they are distributed from the plan 
under the rules outlined below.  The cost recovery method is used to account for deferrals 
that were previously subject to tax. 

FACTS

Taxpayer’s spouse (“Spouse”), was an employee of the ABC Company (“Employer”).  
Spouse was a participant in Employer’s nonqualified deferred compensation plan (“Plan”).  
Although it is not entirely clear from the documentation that Taxpayer supplied to this 
Office, it appears (and it is assumed) that Spouse’s account under the Plan consists solely of 
elective deferrals and income accrued and credited to the account in respect of the 
deferrals.

Spouse retired from service in 1998 and began receiving monthly distributions from the Plan 
in January 2001.  Although not specifically provided in the documents that Taxpayer 
supplied, it is assumed that the Plan provides for equal, monthly payments to the Plan 
beneficiary.

Spouse died in August 2003.  Taxpayer became the Plan beneficiary and recipient of the 
remaining distributions under the Plan after Spouse’s death. 

Taxpayer has supplied documentation that suggests Employer withheld Pennsylvania 
Personal Income Tax from Spouse’s elective deferrals to the Plan.  The documentation 
consists of tax-related documents for tax years 1993 and after.  Taxpayer also submitted 
correspondence from Employer indicating that as of October 2005, the account consisted of 
previously taxed deferrals. 

DISCUSSION

In light of the enactment of Act 40 of 2005, Act of July 7, 2005 (P.L. 149, No. 40), which 
prescribed new Pennsylvania Personal Income Tax rules related to, among other things, the 
tax treatment of elective deferrals of compensation to nonqualified deferred compensation 
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arrangements, the Department issued Personal Income Tax Bulletin 2005-03 to address the 
new income tax rules. 

Part VII of the Tax Bulletin provides that for taxable years beginning after December 31, 
2002, any part of a distribution received from a nonqualified deferred compensation plan 
that is attributable to an elective deferral of income and the income attributable to any 
elective deferral shall be included in compensation at the time of the distribution.  PIT Tax 
Bulletin, Part VII(a).  This rule is based upon specific statutory provisions that Act 40 added 
to the Tax Reform Code of 1971.  Act 40 did not provide a statutory exception to this rule, 
and it applies whether the distribution is made during employment or on or after 
retirement.  72 P.S. § 7301(d) (as amended by Act 40).  It also applies even if a taxpayer 
paid tax on elective deferrals at the time of the deferral.  Act 40 does not contain any 
provisions that would allow for a tax exclusion for a distribution of a previously taxed 
elective deferral.[1]

Nevertheless, the Department recognizes that circumstances may exist for some taxpayers 
in which tax was paid on deferrals to non-qualified deferred compensation plans.  Therefore, 
the Department, as a matter of administrative discretion, has established special transition 
rules to account for elective deferrals that were previously subject to tax prior to the 
enactment of Act 40.  Those rules are contained in the Tax Bulletin and provide that for tax 
years beginning in calendar years 1999-2004, if a taxpayer can provide documentation that 
an elective deferral was reported on the taxpayer’s final return and tax was paid on the 
deferral, either through employer withholding, estimated payments, or as a tax payment 
made with the final return, and no refund or credit is made on the basis that the amount 
deferred is not taxable, then the deferral that was subject to tax will be considered the 
taxpayer’s investment in the elective deferral account (i.e., taxpayer’s basis in the 
account).  Taxpayers who use the special transition rules must maintain sufficient records to 
substantiate the above requirements.  A copy of the Department’s assessment or a letter or 
documentation from the taxpayer’s employer that corroborates the previously taxed 
deferrals and amounts, and a copy of the taxpayer’s tax return showing the taxation of the 
deferrals are sufficient documentation for this purpose. 

As a result of the special transition rules, any distribution from a non-qualified deferred 
compensation plan attributable to a previously taxed elective deferral made during tax years 
beginning in calendar years 1999-2004 (not including income attributable to the elective 
deferral) that a taxpayer can substantiate with appropriate documentation is not subject to 
tax.  All distributions from a plan are deemed to be a distribution of such previously taxed 
deferrals before any distribution of income attributable to the deferral.  In other words, the 
cost recovery accounting method is applicable to distributions of elective deferrals from a 
nonqualified plan.  PIT Tax Bulletin 2005-03, Part VIII. 

The Tax Bulletin provides that the special transition rules are applicable to elective deferrals 
made in tax years beginning in calendar years 1999-2004.  The Department limited the 
transition rules to those tax years because, in the Department’s experience, employers were 
not withholding and taxpayers were not reporting or paying tax on elective deferrals to 
nonqualified plans prior to 1999. 

However, the Department, in its administrative discretion, has decided to extend the special 
transition rules to elective deferrals made in tax years beginning prior to 1999, upon which 
tax was paid, provided the taxpayer can substantiate the elective deferrals and the amount 
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of tax paid thereon.  In a recent Pennsylvania Tax Update article[2], the Department outlined 
the documentation that is necessary to establish previously taxed elective deferrals.  
Employers with nonqualified deferred compensation plans are required to provide plan 
participants with a letter establishing the amount of elective deferrals previously included in 
Pennsylvania taxable income.  In addition to a letter from the employer, taxpayers may also 
be requested to provide proof that the deferrals were previously taxed, such as: copies of 
tax returns for the tax years showing the amount included in the reported gross 
compensation for those tax years, copies of any Department assessments showing that the 
compensation amount reported for the taxpayer was adjusted by the Department to be 
included in the deferred amount, and copies of any amended returns including or excluding 
the compensation from taxation. 

In this case, Taxpayer asserts that all of Spouse’s elective deferrals were made in tax years 
beginning prior to 1999.  Because the Department has extended the special transition rules 
to elective deferrals made in tax years prior to 1999, Taxpayer is not required to report 
distributions from the Plan as taxable compensation to the extent that the distributions are 
attributable to previously taxed elective deferrals.  Taxpayer is permitted to use the cost 
recovery method to account for deferrals that were previously subject to tax.  However, 
Taxpayer should obtain a copy of the letter from Employer, outlining the previously taxed 
deferrals and keep all tax records and returns to substantiate the amount of previously 
taxed deferrals. 

[1] The only mechanism available to a taxpayer under Act 40 that will prevent the double taxation of a previously taxed 
elective deferral is a petition for a refund of tax paid on the elective deferral.  Act 40 provided that the application of 
Federal constructive receipt rules to elective deferrals to nonqualified deferred compensation plans was retroactive to tax 
years beginning after December 31, 2002.  Therefore, a taxpayer is entitled to file a petition for a refund of tax paid on an 
elective deferral to a nonqualified deferred compensation plan if the deferral was made for a taxable year beginning after 
December 31, 2002.

[2] “New Rules on Nonqualified Deferred Compensation Plans Add Special Requirements for Employers and Taxpayers,” 
Pennsylvania Tax Update, Number 120 (April/May 2006).


